Zásady zdravého stravovania
Prvou zásadou je jesť len primerané množstvo
potravín. Znamená to neprejedať sa!. Jedzte pomaly, aby si váš žalúdok "všimol"
naplnenie a keď má už dosť, prestaňte jesť. Týmto sa riaďte nielen doma, ale aj
v reštaurácii. Jedzte pestrú a vyváženú stravu, ovocie, zeleninu či vlákniny.
Naopak, vyhýbajte sa živočíšnym tukom, údeninám a kuchynskej soli. Tú môžete
nahradiť koreninami. Obmedziť by ste mali aj prehnané sladenie. Dajte si čaj
bez cukru, ochuťte ho citrónom. Aj káve bez cukru časom možno prídete na chuť.
Vyhýbajte sa tiež osladeným nápojom.
Naopak, dôležité je dodržovať pitný režim.
Zásady pitného režimu
Pri dodržiavaní správneho pitného režimu je
dôležité piť pravidelne počas celého dňa, a to najmä čisté vody, minerálky či
nesladené čaje. Káva a, samozrejme, ani alkohol sa do pitného režimu
nepočítajú.. Vypiť denne by ste mali 2 až 3 litre tekutín. Perlivé vody s
vysokým obsahom CO2 vám môžu zvýšiť tlak a spôsobiť tráviace problémy, takže
pozor na ne!
Zásady zdravého varenia
Pri zdravej výžive je dôležitá aj príprava
zdravých jedál. Aj v tomto prípade existuje niekoľko zásad, ktorých by ste sa
mali držať. Dôležité je variť čo najkratšie, čím pripravíte potraviny o nemej
vitamínov než pri dlhom varení. Uprednostňujte radšej dusenie v pare či varenie vo vode..